Alcohol en je gewicht

Nieuws 18/01/2024

Een op de tien deelnemers valt af tijdens Tournée Minérale. Geen of minder alcohol drinken, kan een manier zijn om een gezond gewicht te krijgen of te behouden. Alcohol kan namelijk een van de oorzaken van overgewicht zijn. Denk maar aan de beruchte bierbuik.

Er zijn verschillende redenen waarom je van alcohol kan bijkomen: alcohol bevat veel calorieën, bijna evenveel als puur vet. Bovendien zitten er ook extra ingrediënten in die calorieën bevatten, zoals suikers.

Valse honger

Als je alcohol drinkt, krijg je ook meer eetlust. Alcohol activeert namelijk dezelfde hersencellen die normaal je hongergevoel opwekken. Het zorgt daarmee voor een vals hongergevoel. Je voelt je minder snel verzadigd en stopt dus minder snel met eten. Volgens een studie uit the American Journal of Nutrition eten we zelfs tot 30 procent meer als we alcohol gedronken hebben.

Als je de gewoonte hebt altijd iets te knabbelen terwijl je alcohol drinkt, associeer je alcohol bovendien ook met eten en ga je dus automatisch eten als je drinkt. Omdat je met alcohol minder remmingen hebt, is het ook moeilijker voor gezonde voeding te kiezen als je gedronken hebt. Daarin speelt ook je bloedsuikerspiegel een rol. Alcohol haalt je bloedsuikerspiegel naar beneden waardoor je een lage bloeddruk krijgt. Om je bloeddruk weer omhoog te krijgen, vraagt je lichaam om voeding die rijk is aan koolhydraten. Je maag maakt bovendien meer zuur aan door de alcohol, wat dan weer de drang naar vet eten vergroot.

Heb je de dag nadat je gedronken hebt een kater? Dan zal je niet zo snel je loopschoenen aantrekken. Door minder te bewegen, krijg je ook weer een grotere kans op overgewicht.

Lever breekt alcohol en vet af

Ook je lever speelt een rol in het verhaal. We weten allemaal dat alcohol door de lever afgebroken wordt. Maar wist je dat de lever ook vet afbreekt? Als je lever druk bezig is om alcohol af te breken, kan die het vet uit je voeding dus niet goed afbreken. Dat vet blijft in je lichaam en zet zich meestal vast op de buik. 

Een deel van de informatie in dit artikel komt uit het boek ‘Een nuchtere kijk op alcohol’ van Geert Dom.

 

Terug naar overzicht