Goed begonnen is half gewonnen: vijf tips om je voor te bereiden op Tournée Minérale

Nieuws 25/01/2022

Nam je al eerder deel aan Tournée Minérale en vond je het af en toe moeilijk om vol te houden? Of wil je voor het eerst deelnemen aan de maand zonder alcohol, maar heb je toch nog wat koudwatervrees? Of je nu een doorgewinterde Tournée Minérale-expert bent of een volledig nieuwe ervaring tegemoet gaat: een goede voorbereiding maakt het altijd gemakkelijker!

1. Denk na over je motivatie

Mensen hebben heel uiteenlopende redenen om een maand zonder alcohol in te lassen: sommigen zijn gewoon nieuwsgierig of ze het gemakkelijk een maand kunnen laten, anderen stellen zich vragen bij het aperitiefje dat ze elke avond drinken tijdens het koken, … Elke deelnemer hoopt dan ook bepaalde voordelen te halen uit een maand zonder alcohol. Sommigen willen een goed voorbeeld zijn voor hun kinderen, anderen hopen zich fitter te voelen, meer verbondenheid te creëren met een partner die niet drinkt, of meer controle te krijgen over hun alcoholgebruik, … 

Ga voor jezelf na wat je motivatie is om mee te doen aan Tournée Minérale. Wat wil jij ermee bereiken? Je kan dit op een briefje schrijven zodat je dit opnieuw kan lezen als je het moeilijk krijgt in de loop van de maand.

2. Breng je valkuilen in kaart

Een feestje met die vriendengroep die altijd veel drinkt, welverdiende ontspanning na een zware werkdag, even uitblazen na het sporten, …  Op die terugkerende momenten of in die situaties waarin je anders altijd naar alcohol grijpt, zal de verleiding het grootst zijn. Dat noemen we ‘triggers’. 

Verbeeld je op voorhand hoe je maand er zal uitzien en wat daarin mogelijke moeilijke momenten zijn voor jou. Bedenk wat je op die momenten zal doen. Drink je om te ontstressen? Denk dan na over andere manieren om van je stress af te geraken, bijvoorbeeld sporten of meditatie. Drink je omdat er anders niets lekkers op de kaart staat? Plan je avondje uit dan in een café met een goed alcoholvrij aanbod of voorzie zelf een goed alternatief bij feestjes thuis.

3. Vraag steun van je omgeving 

Je vrienden, je partner, je ouders, … Laat hen weten dat je zal meedoen met Tournée Minérale. Vertel hen waarom je deelneemt en wat je daarmee wil bereiken. Als je elkaar ondersteunt, is het veel gemakkelijker om je doelen te bereiken. Bovendien kan je omgeving je motiveren op moeilijke momenten. Als je geluk hebt gaan je vrienden of je partner mee de uitdaging aan, maar ook als ze dat niet doen, kunnen ze wél achter jou staan. 

4. Haal alternatieven in huis

Geen alcohol drinken, is een pak makkelijker als je een lekker alternatief hebt. Haal dit op tijd in huis. De alcoholvrije markt is aan het boomen dus aan keuze geen gebrek! Je kan het simpel houden met een gemberbier of een siroopje met bruiswater van de supermarkt. Je kan ook online een mocktailpakket bestellen, of de mocktailshaker in jezelf helemaal laten gaan met de mocktailrecepten op onze website. Het is ook hét moment om jezelf in de watten te leggen: gun jezelf dus die heerlijke thee die je gewoonlijk te duur vindt.

5. Volg Tournée Minérale

In de loop van de campagne worden er heel wat nuttige tips, recepten en getuigenissen gedeeld op de website en sociale media van Tournée Minérale. Blijf op de hoogte door je in te schrijven op de nieuwsbrief en door de  Facebookpagina te volgen. 

 

Terug naar overzicht