Hoe ongezond is alcohol?

De vrije raad van Tom Jacobs

“Alcohol is eigenlijk een gif,” legt hij uit. “Met 1 à 2 glazen kan je al hartritmestoornissen uitlokken. Ook op de langere termijn kunnen de gevolgen ernstig zijn. Ons lichaam breekt alcohol af tot een kankerverwekkende stof, die het risico op onder andere kankers van het maag-darmstelsel en borstkanker vergroot.”

Risico’s beperken

Wil je geen risico lopen, dan drink je beter geen alcohol. Wie wel drinkt, kan een aantal dingen doen om de risico’s zo veel mogelijk te beperken. Tom Jacobs vertelt ons hoe. “Drink niet meer dan 10 eenheden per week. Daarnaast is het belangrijk om een aantal dagen per week niet te drinken, en ook niet op één gelegenheid veel te gaan drinken. Je lever moet het kunnen verwerken.”

Een eenheid, dat slaat op een standaardglas, zoals een pint bier, een glas wijn of een shot sterkedrank. Uitgeschonken volgens de regels van de kunst bevatten die allemaal precies evenveel alcohol. Makkelijk om te tellen – zolang je de glazen niet te vol schenkt toch! En zware bieren of cocktails bevatten al snel meer dan een standaardglas, natuurlijk…

Maar je kan er dus niet omheen: de risico’s van alcohol beperken, wil zeggen dat je je alcoholgewoontes moet aanpassen. Geen beter moment om daar even over na te denken, dan tijdens een Tournée Minérale.

Benieuwd naar de rest van Tom Jacobs’ verhaal? Bekijk hierboven de video met het volledige interview!