Tournée Minérale-tips van deelnemers

Uit de bol gaan op je favoriete muziek

Veel deelnemers zoeken vooral afleiding wanneer het even moeilijk is. Zo zegt Dorine: “De goesting in alcohol duurt ongeveer twintig minuten. Doe dus iets leuks en die tijd is zo om: een goed boek lezen, wandelen met de hond, iemand bellen die je al lang niet hebt gehoord, …”

Annehieke raadt aan om naar buiten te gaan als je het moeilijk hebt: “Een verfrissende wandeling van tien minuutjes is al voldoende. Maar ook jezelf verwennen helpt: Een warme douche of een bad met lekkere geurtjes en kaarsjes, je favoriete muziek opzetten en uit de bol gaan of een spel spelen met een huisgenoot.”

Drankjes die anders te duur zijn

Jezelf verwennen, het komt bij veel deelnemers terug. Jochen doet dat vooral met wat luxueuzere alcoholvrije drankjes: “Ik haal drankjes in huis die ik anders niet koop omdat ze speciaal of duurder zijn. Zo zorg ik tijdens Tournée Minérale voor een heel gamma aan lekkere, innovatieve alcoholvrije dranken. Een leuke beloning voor jezelf en een perfect alternatief voor alcohol.”

Sommige deelnemers vinden die drankjes zelfs zo lekker dat ze ook na Tournée Minérale een vaste waarde blijven: ‘Wij halen elk jaar tijdens Tournée Minérale een nieuwe alcoholvrije spirit in huis’, zegt Joyce. ‘Vorig jaar hebben we zo een heel lekkere alcoholvrije gin ontdekt. In combinatie met vlierbloesem tonic vinden we dat het perfecte aperitiefje op een zomeravond in de week. Ideaal wanneer je jezelf eens wil trakteren op iets specialers, maar dan alcoholvrij.’

Ook de presentatie kan van je drankje een feestelijke traktatie maken: “Ik doe fruitsap bijvoorbeeld in een champagneglas’, zegt Ann. “Crodino in het kristallen glas van de bomma smaakt eens zo goed!”, vindt Erwin. Ook Cindy zorgt voor een feestelijk alternatief: “In het weekend aperitieven we altijd met het gezin. Dat zijn momenten waarvan ik weet dat ik het moeilijk kan krijgen. Daarom maak ik lekkere alcoholvrije alternatieven die ik dan in een mooi glas doe en net als een cocktail pimp met veel kruiden of vruchten. Voor mij werkt dat heel goed.”

Allemaal alternatieven voor feestelijke gelegenheden, maar ook wie alcohol graag als slaapmutsje drinkt, heeft andere opties: “Kamillethee is de ideale vervanger. Daar word je moe en rustig van”, zegt Jessica.

Ook je ingesteldheid kan veel doen. Daarvoor heeft Kevin twee goede tips: “Denk in plaats van dat je een maand niet mág drinken, dat je een maand niet wíl drinken. Niemand kan je verbieden om te drinken, maar je wilt het nu even niet. Daarnaast is een maand een lange periode om op te focussen. In kortere tijdsblokken denken, maakt het veel gemakkelijker. Je kan bijvoorbeeld focussen op ‘ik ga vandaag niet drinken’ of zelfs ‘ik ga het komende uur niet drinken’. Na dat uur denk je dan gewoon: als ik het een uur kan waarom zou ik het dan geen twee uur kunnen?”

Ans heeft dan weer vooral aandacht voor de positieve effecten die ze ervaart: “Gewoon al voelen hoe je lichaam verandert, die frisse blik in je ogen. Gecombineerd met wandelen, puzzelen en een heerlijke kruidenthee. Ik vind het zalig!”

“Het is gek hoe we als samenleving de boodschap uitdragen dat bij elke emotie alcohol hoort.”

Waarom besliste je geen alcohol meer te drinken?

Ik had al langer het idee dat mijn relatie met alcohol misschien niet de gezondste was. Ik dronk altijd graag en beleefde er veel plezier mee, maar daarna volgden vaak diepe dalen. Met een zware kater dacht ik dikwijls: ik ga nooit meer drinken. Bovendien vond ik het ook altijd heel aangenaam om een periode niet te drinken. Tijdens mijn zwangerschappen bijvoorbeeld, maar ook op andere momenten laste ik weleens een maand zonder alcohol in. Uiteindelijk hakte ik definitief de knoop door nadat ik te veel had gedronken op een feestje, maar dat was dus zeker geen impulsieve beslissing. Het idee was al jaren aan het rijpen.

Hoe reageerde je omgeving op je beslissing?

In het begin was het echt afschuwelijk. Zeker bij oppervlakkigere kennissen. Mensen kenden me altijd al als een drinker en doorgaans was ik een van de gangmakers bij sociale gelegenheden. Ik had van die mensen eigenlijk verwacht dat ze me zouden steunen, maar dat was dus niet zo. Ik kreeg veel reacties als: ‘Alee, kom eentje!’ of ‘Dat meen je toch niet? Dat is zo ongezellig!’ Bij die kennissen zijn er dus wel wat contacten gesneuveld.

Mijn goede vriendinnen daarentegen hebben er gelukkig nooit vervelend over gedaan. Er zijn een aantal mensen en gezelschappen met wie ik nog even graag optrek – ook al drinken zij wel en ik niet. Toch vond ik het in het begin erg eenzaam. Je wordt gewoon vergeten als niet-drinker. Het is uitzonderlijk dat je een lekker alternatief aangeboden krijgt, waardoor ik me soms wat minder welkom voel. Je voelt je een spelbreker en je valt erbuiten, want zodra iemand drie glazen wijn gedronken heeft, heb je een ander soort gesprek. Ofwel kan je dat als nuchtere mens geamuseerd en vertederd aankijken, ofwel denk je: ik kan beter naar huis gaan om een boek te lezen.

Kijk je anders naar alcohol nu je niet meer drinkt?

Zeker. Ik had wel al gemerkt hoezeer alcohol verankerd was in mijn leven en mijn omgeving in de periodes dat ik een maand niet dronk. Maar ik vind het steeds gekker dat er zo weinig bewust met alcohol wordt omgesprongen en dat het zo geminimaliseerd wordt. Het gaat vaak over het verslavende aspect van alcohol, maar er is ook een emotioneel aspect aan onze omgang met alcohol. En dat vind ik veel verontrustender.

Er is altijd wel een reden om te drinken: Ofwel is het feest en vieren we met alcohol. Ofwel drinken we omdat er iets te verwerken is. Onze samenleving cultiveert die emotionele kant van alcohol op een heel rare manier. Ik vind het hoe langer hoe minder kunnen dat we dat als samenleving gewoon normaal vinden en de boodschap uitdragen dat bij elke emotie alcohol hoort.

Heeft hoe je als tiener leerde omgaan met alcohol een impact gehad op je verdere leven?

Ja. Het heeft me denk ik vatbaar gemaakt voor een ongezonde relatie met alcohol. Mensen zeggen soms: “Ik beloon mezelf met alcohol.” Ik beloonde mezelf niet zozeer, maar ik loste heftige emoties op met drinken. Ik heb als journalist altijd een stresserende job gehad, waarvan ik de stress voor mezelf wat ontkende. Mijn werk bracht een adrenalinerush met zich mee, wat ik daarna temperde met een glas. Zowel bij positieve als bij negatieve emoties hoorde alcohol: bij sociaal verkeer waarin ik niet goed wist wat te doen of te zeggen, als ik verdrietig was, …

Ik mis alcohol nog altijd het meest na een deadline of een spannend interview. Soms denk ik tijdens een zware werkdag: verdomme, kon ik straks maar een glas wijn drinken. Dan weet ik dat het tijd is om een stapje terug te nemen en mezelf rust te gunnen. Ik vind het geen nadeel dat ik op die momenten geen glas meer kan drinken. Het lijkt de snelste route naar ontspanning, maar je verwerkt niet echt iets. Als je ergens verdriet over hebt en drie glazen wij drinkt, dan is het even over, maar het is niet opgelost. Een manier vinden om efficiënt te ontspannen zonder alcohol te drinken, was voor mij het allermoeilijkste.

Heb je dan andere manieren gevonden om te ontspannen?

Ik heb gemerkt dat ik alles waarvan ik zin krijg om een glas te drinken, kan oplossen met een halfuur wandelen. Ik kan nu na een interview tegen mezelf zeggen: “Ik heb een interview van drie uur achter de rug. Eigenlijk is mijn concentratie voor vandaag uitgeput en dat mág.” Als ik dan voel dat het op is en dat ik het nodig heb een uur te gaan wandelen om terug onder de mensen te kunnen zijn, dan doe ik dat gewoon. Dat bestond vroeger niet, dat heb ik echt moeten leren. Ik heb ook veel aan yoga.

Zijn er ook nadelen aan niet meer drinken?

Het is het lastigst in het uitbouwen van nieuwe contacten. Je kan niet stiekem niet drinken dus je moet je wel identificeren als niet-drinker. Als het uitgaansleven losbarst in Brussel krijg ik soms nostalgie naar de tijd dat ik wel nog dronk. Je bent uitgesloten van de collectieve roes van de nacht, die uren waarin niets lijkt te tellen en iedereen je vriend zou kunnen worden. Ook al weet ik dat die verbondenheid van de roes nep is en dat ik het de volgende dag moet bekopen.

Het blijft soms ook wat eenzaam in een drinkend gezelschap en ik heb ook het idee dat mensen me als een spelbreker zien. Zo keek ik vroeger zelf naar mensen die niet meedronken. Je had de drinkers, de rokers en de seuten. En nu denk ik: Waarom dacht ik dat zelfs maar? Waarom zouden mensen die drinken en roken interessante spannende mensen zijn? Je maakt jezelf wijs dat die alcohol zo belangrijk is. Dat is toch raar?

Had je bepaalde angsten rond stoppen met alcohol drinken?

Ik vraag me hoe langer hoe meer af waar ik zo bang van was. Ik vreesde dat ik altijd de drang zou voelen om te drinken als ik andere mensen zag drinken. Dat is helemaal niet het geval. Ik heb altijd wijn in huis voor als er vrienden komen. Het was eigenlijk meer de routine die eruit moest. Al die momenten waarop je normaal met een glas wijn in je handen staat, daar moet je telkens iets anders bedenken om te drinken. Gelukkig hebben veel cafés tegenwoordig een hoop lekkere alcoholvrije alternatieven. Het is lastiger als je het niet zelf in de hand hebt, zoals bij mensen thuis of op een receptie.

Mijn grootste angst rond stoppen met alcohol drinken, was dat ik iemand anders zou worden: dat is ook effectief gebeurd. Maar ik zie dat niet als een nadeel. Ik sta veel beter met mezelf. Ik erken mijn emoties, geef toe wat ik voel en loop er niet van weg. Ik merk wel dat ik het lastiger heb met de buitenwereld sinds ik niet meer drink, bijvoorbeeld met emoties van anderen. Op dat vlak ben ik niet goed afgegrensd. Alcohol legde een soort sluier tussen mij en de wereld, waardoor dat allemaal wel lukte. Maar ik moet nu veel meer alleen zijn.

Ik heb er ook weinig aan samen te komen in grote groepen waar het vooral om de ambiance draait en de gesprekken op niks trekken. Als een gezelschap mij nu niet inspireert of het geestig vindt om ermee te lachen dat ik niet meer drink, dan ga ik gewoon weg. Toen ik nog alcohol dronk liet ik meer passeren, want na drie glazen wijn is niks nog heel erg. Dat ik keuzes moet maken in met wie en hoe ik mijn tijd doorbreng, vind ik dus een voordeeI. Ik voel terug veel beter wat ik wil en doe dat dan ook. Zo heb ik me bijvoorbeeld opnieuw ingeschreven op de muziekschool.

Heb je nog voordelen ervaren door niet meer te drinken?

Het eerste wat ik opmerkte was dat ik veel beter sliep. Ik dacht dat ik gedoemd was de rest van mijn leven slecht te slapen, dat dat een leeftijdsding was. Maar na een week sliep ik al zoveel beter. En door beter te slapen ben ik ’s morgens klaar om op te staan. Ik voel me veel scherper en zowel fysiek als mentaal heel stabiel.

Luc groeide op met alcohol, maar de tijden veranderen

Scheve kepie

Ik kom uit een familie van Bourgondiërs, en kwam dan ook al vroeg met alcohol in aanraking. Ik moet 14 geweest zijn voor mijn eerste pintje. Maar dat was normaal toen. Ik zag het ook thuis. Mijn vader was postbode, en ik geloof dat op heel wat adressen een druppelke voor hem klaar stond. En dan na zijn ronde nog een paar pintjes met de collega’s… Hij zal zeker elke dag gedronken hebben, en kwam vaak thuis met de kepie scheef op zijn hoofd.

Toen ik ging werken, zag ik hetzelfde verhaal. Ik herinner me op mijn eerste werkplek een collega die zijn werkdag steeds op dezelfde manier begon: met zijn krant, een kop koffie, en een cognac. Uiteindelijk ben ik gaan werken bij het ACV, in de afdeling voor brouwerijen en horecazaken. Dus ook daar was alcohol overal, en je merkte dat de mensen daaraan gehecht waren. Onderhandelingen over loon waren vaak gemakkelijker dan onderhandelingen over het beperken van de gratis alcohol voor werknemers. “Van mijn bier blijven ze af!”

Tijden veranderen

Uiteindelijk zijn we op dat vlak toch wel een kantelpunt gepasseerd. De laatste jaren dat ik werkte, zag je toch veel minder alcohol op de werkvloer. En ook bij mezelf merk ik dat er iets gekanteld is. Je moet niet ver zoeken om de schade van alcohol te zien. Mijn vader is gestorven toen hij jonger was dan ik vandaag. Net als die collega die zoveel dronk. Dat zal wel niet alleen de alcohol geweest zijn, maar bij het alcohol drinken hoort vaak ook vanalles anders dat ongezond is: roken, ongezond eten, … Ik heb op een bepaald moment voor mezelf beslist: ik wil daarmee opletten.

Toen Tournée Minérale de eerste keer in het nieuws kwam, wou ik dat dus ook proberen. Het gaat niet vanzelf hoor, ik denk wel eens: Oh, een pint vanavond, dat zou smaken! Maar die momenten gaan snel voorbij. Ik weet dat ik het kan. Als ik afgesproken heb met vrienden, en ik heb beslist dat ik niet ga drinken, dan gebeurt dat ook zo. En dan heb ik een even fijne avond gehad. Het is leuk om te weten dat me dat lukt.

Andere smaken

Volgens mij kiezen mensen soms activiteiten omdat ze weten dat ze er alcohol zullen kunnen drinken. Ik deed dat zelf ook, hé: als ik op restaurant ging, dan dacht ik aan dat glas rode wijn dat ik ging drinken, voor ik aan het eten dacht. Hetzelfde met naar de voetbal gaan: de mensen houden wel van voetbal, maar gaan ze ook niet evenveel omwille van de pintjes in de kantine achteraf?

Ik merk, nu ik zelf minder drink, dat mijn behoeften veranderen. Een glas limonade kan me nu enorm smaken. En een warme chocomelk voor het slapengaan, dat doet soms heel veel deugd. Het zijn zaken die vroeger nooit in me opgekomen zouden zijn. Dus je ziet maar hoeveel ruimte die alcohol eigenlijk inneemt hé? Terwijl ik er me nu echt beter bij voel een tijdje niet te drinken. Het gaat me goed af!

Luc werd in februari 2023 over zijn ervaringen geïnterviewd door het Radio 1-programma De Wereld van Sofie. Dat interview is hier nog steeds te beluisteren. Dit artikel is gebaseerd op wat hij toen vertelde.

De ervaring van Philip: “Kwaliteitsmomentjes kunnen net zo goed zonder alcohol.”

Waarom deed je mee aan Tournée Minérale?

Ik heb altijd al alcohol gedronken, en had me daar nooit eerder vragen bij gesteld. Toen Tournée Minérale voor het eerst onder de aandacht kwam, leek me dat wel een uitdaging. Ik wou voor mezelf bewijzen dat ik een maand zonder kon. Dat is gelukt, en daar was ik blij om. Ik was trots dat ik het volgehouden had.

Mijn gewoontes zijn door die eerste maand zonder alcohol ook echt wel veranderd. Ik merk dat mijn goesting in alcohol afgenomen is, en dat voelt goed. Ik doe sindsdien elk jaar mee aan Tournée Minérale.

Was het soms moeilijk om de alcoholvrije maand vol te houden?

In het algemeen viel dat nogal mee, maar af en toe moest ik toch even doorbijten. Ik denk dat dat kwam omdat alcohol drinken voor mij vaak een kwaliteitsmomentje was. Als ik even wou ontspannen, nam ik er een drankje bij. Tijdens Tournée Minérale ging dat plots niet meer…

Hoe kwam je die momenten dan door?

Ik heb manieren gezocht om die kwaliteitsmomentjes anders in te vullen: bijvoorbeeld iemand bellen die ik graag zie, of een wandeling maken. En nadien was de goesting ook weer weg.

Doet je omgeving ook mee?

Nee, van mijn goede vrienden of directe familie is er niemand die ook meedoet. Maar ik praat er wel met hen over. Als ze het weten, is het gemakkelijker om niet mee te drinken. En ik vind het ook wel een belangrijk onderwerp om eens over te praten.

Heb je tips voor de andere deelnemers?

Het belangrijkste is dat je op voorhand eens nadenkt over die kwaliteitsmomentjes in de maand zonder alcohol. Zoek manieren om dat in te vullen en plan die in. Dat helpt tijdens de moeilijkere momenten.

Wees ook mild voor jezelf wanneer je toch eens alcohol drinkt. Dat is me ook al eens gebeurd terwijl ik eigenlijk meedeed. Maar dan heb ik mijn Tournée Minérale gewoon verlengd met het aantal dagen waarop ik alcohol had gedronken.

Mieke haar Tournée Minérale: ‘Hoewel ik matig drink, vond ik het moeilijker dan gedacht.’

Waarom neem je jaarlijks deel aan Tournée Minérale?

Ik ben ermee begonnen vanuit een professionele interesse. Ik werk op een afdeling waar vooral mensen met een problematiek van verslaving aan alcohol of medicatie zitten. We vertellen onze patiënten altijd wat ze moeten doen en we geven hen tips, maar eigenlijk hebben we het zelf niet ervaren. Daarom wou ik weten hoe het was om zelf geen alcohol te mogen drinken.

Hoe vond je dat?

Ik ben een matige drinker. Ik drink ook enkel samen met anderen voor de gezelligheid en nooit wanneer ik het lastig heb. Toch vond ik Tournée Minérale die eerste keer een pak moeilijker dan verwacht. Ik had het lastig met het idee dat ik een maand lang niets mocht drinken. Bovendien vond ik het zeker op reis of op een familiefeest moeilijk om niet te drinken. Maar ik heb het volgehouden en zelfs een maand langer gedaan. Hoe langer ik bezig was, hoe makkelijker het werd.

Welke voordelen heb je opgemerkt?

Hoewel ik weinig dronk, voelde ik fysiek toch duidelijk een verschil! Mijn hele lichaam had er deugd van: ik had minder last van een opgezwollen buik, minder hoofdpijn, … Ik merkte wel dat ik makkelijker in slaap viel als ik ’s avonds een glaasje wijn dronk. Het kostte me dus meer moeite om in te slapen tijdens Tournée Minérale.

Hoe reageerden andere mensen in je omgeving?

Als ik wegging moest ik me verantwoorden dat ik geen glas wijn dronk. Ik ben verschillende keren uitgelachen geweest en op veel onbegrip gebotst. Daar schrok ik van. Nu begrijp ik pas mijn patiënten die vertellen dat ze niet meer weggaan of met vrienden afspreken omdat ze niet uitgelegd krijgen dat ze niet drinken. Er is echt nog werk aan de winkel om begrip te tonen aan mensen die geen alcohol drinken. Voor mensen met alcoholproblemen maakt dat het ook heel moeilijk om die stap te zetten.

Waren er ook mensen die je wel steunden?

Een goede vriendin die meedeed gaf me veel ondersteuning. Bovendien heb ik deelgenomen samen met drie collega’s. We hadden veel aan elkaar. Ook de patiënten aan wie ik vertelde dat ik meedeed en het niet gemakkelijk vond, reageerden positief. Ze voelden zich begrepen en kregen de erkenning dat het effectief niet zo gemakkelijk is.

Welke alternatieven drink je tijdens Tournée Minérale?

Ik vind het aanbod niet altijd groot genoeg. Op recepties bijvoorbeeld is het heel moeilijk om naast fruitsap iets zonder alcohol te vinden. Bovendien geloof ik niet in alcoholvrije varianten van alcoholische dranken, zoals alcoholvrije bieren of wijnen. Ik vind dat je jezelf daarmee voorliegt. Het wordt geschonken in hetzelfde glas en heeft dezelfde geur en kleur als de alcoholische variant. Die alternatieven zijn vaak te gesuikerd en bovendien ook erg duur. Voor veel mensen zijn ze dus niet betaalbaar. Dat lijkt me een grote drempel. Zelf hou ik het bij bruiswater tijdens alcoholvrije periodes.

Welke tips zou jij geven aan andere deelnemers?

Denk na over waarom je meedoet. Is het om eens te ervaren hoe het is? Of doe je het voor je gezondheid of om je lichaam een rustpauze te gunnen? Bedenk ook op voorhand wat je gaat doen als je het moeilijk hebt. Zorg dat je zeker alternatieven hebt. En last but not least: breng je omgeving op de hoogte, zodat ze je kunnen ondersteunen. Als je dan toch zin hebt om te drinken, kunnen zij het uit je hoofd praten. Ze zullen je aanmoedigen om het vol te houden en je daar ook erkenning voor geven.

Kan een familiefeest zonder alcohol?

“De aperitief staat al klaar”

Een van de momenten waarop het vanzelfsprekend lijkt dat we alcohol drinken, is wanneer we samenkomen met familie. Thuis-actrice Lynn Van den Broeck deed samen met haar mama Dina en schoonbroer Louis mee aan een stellingenspel dat precies daarover gaat. Kan je je amuseren op een familiefeest zonder alcohol? Krijg je vreemde blikken wanneer je eens niet wil drinken? Drink je wel eens een glas na een moeilijke dag?

Hun reacties op deze stellingen zijn de basis van het filmpje dat de komende weken via sociale media de nieuwe campagne zal inluiden. Lynn erkent in elk geval dat alcohol te vanzelfsprekend is: “Als we met zijn allen samenkomen, dan staat de aperitief meestal al klaar voordat we toekomen.”

Opletten als er kinderen in de buurt zijn

Toch zijn Lynn en haar familie zich bewust van de risico’s van alcohol, en proberen ze er zo gezond mogelijk mee om te gaan. Zo vertelde haar mama na de opnames van de video ook dat ze elk jaar meedoet met Tournée Minérale. Ze voelt zich daar heel goed bij: “Je voelt het verschil wel: je slaapt beter, je concentratie is beter. Dat is volledig anders. Ik hou het meestal ook iets langer vol dan enkel die ene maand.”

Lynn en haar schoonbroer gaven nog iets anders aan: als er kinderen in de buurt zijn, dan wordt er minder gedronken. Sommige ouders in de groep drinken zelfs helemaal niet, en daar is bij de anderen ook begrip voor.

Ontdek het gesprek in de video. Herkenbaar? En hoe gaat jouw familie om met alcohol?

Ooit of nooit? – De alcoholeditie

De vrije mening van The Fittest You

Silke, Aurélie, Nikki en Leonie werken alle vier voor The Fittest You. Het is een team van diëtisten, therapeuten en bewegingscoaches dat mensen on- en offline bijstaat om aan hun gezondheid te werken. Maar het zijn ook gewoon vier goede vriendinnen die wel eens de bloemetjes durven buitenzetten. Op basis van een paar ooit-of-nooit-stellingen, lieten we hen praten over de rol die alcohol in hun leven speelt.

Je ziet dat ze zich soms zelf over hun antwoorden verbazen. Zo ‘normaal’ bepaalde gewoontes soms kunnen lijken, zo vreemd lijken ze plots wanneer je erbij stil staat. Zo vertelde Aurélie: “Bij ons is de familiecultuur altijd al geweest om op zondagmiddag te aperitieven. Elke zondag dus al één of twee glazen nog voor 12 uur.” Herkenbaar, maar is het wel zo onschuldig?

Mocktail-powered teambuildings

Op hun eigen teambuildingsmomenten geven ze alvast het goede voorbeeld. Collega Leonie drinkt nooit alcohol, en ze zegt dat ze van haar collega’s nooit druk voelt om dat wel te doen. Integendeel! Vaak worden er op die momenten mocktails gemaakt, zodat iedereen – alcoholvrij – mee kan feesten met hetzelfde drankje.

Benieuwd naar de rest van het gesprek met de dames van The Fittest You? Bekijk hierboven de hele video!

Marco’s wonderlijke reden om mee te doen

Ik ben een jonge veertiger die vooral met software-ontwikkeling zijn boterham verdient. Toen Inge en ik aan kinderen wouden beginnen, is dat niet gelopen zoals we het ons op voorhand hadden voorgesteld. Zoals ieder koppel dat aan kindjes denkt, verwacht je op voorhand geen problemen. “Dat gaat allemaal wel vanzelf gaan, dat zie je zo toch bij iedereen.” Enkele maanden veel plezier tussen de lakens en tegen dat er een jaartje achter de rug is, komt iedereen op bezoek om je proficiat te wensen met je baby’tje…

Dat was bij ons dus niet het geval!

 

Na veel heen en weer geloop… Bezoeken aan dokters, specialisten en uiteindelijk fertiliteitscentra, is er aan het licht gekomen dat Inge haar cyclus onregelmatig was en dat mijn zwemmers niet echt allemaal deden wat ze moesten doen.

 

De volgende stap die ons dan zou kunnen helpen was bevruchting via inseminatie. En toen hebben we geluk gehad: bij onze eerste inseminatie was het meteen raak. Ongeveer 9 maanden later kon inderdaad iedereen ons proficiat komen wensen met de geboorte van Robbe. Wat hebben we genoten van deze tijd…

 

Onze kinderwens had een vervolg: we wilden een broertje of zusje voor Robbe. Maar deze keer stond het geluk niet aan onze kant. Na zes inseminatie-pogingen is er overgegaan op IVF, maar ook dat zonder succes, en zelfs met de nodige complicaties voor Inge. We hebben uiteindelijk besloten om het los te laten en verder te gaan met ons leven, en ons volledig te smijten voor Robbe.

Maar wat heeft dit nu allemaal te maken met Tournee Minerale? Wel…

 

Tijdens ons lange traject heb ik nooit de indruk gehad dat ik mijn manier van leven moest veranderen. Ik moest een beetje letten op mijn gewicht, en niet te veel alcohol drinken. Zo is het toen toch bij mij overgekomen. Af en toe een glaasje kan toch geen kwaad, dacht ik toen. En na Robbe: de eerste keer is het toch ook gelukt, waarom moet er dan iets veranderen… Mocht er toen iemand mij beter uitgelegd hebben wat de impact van alcohol kon zijn op mijn vruchtbaarheid, dan had ik daar meer rekening mee kunnen houden.

 

Was het met minder alcohol anders gelopen? Dat zullen we nooit weten. Maar ik wist niet beter, en met wat ik nu weet, had ik het misschien toch anders aangepakt.

 

Mede om die reden schrijf ik nu deze blog. Ik wil jonge koppels, die misschien nog niet denken aan kinderen, er toch attent op maken. Hou een beetje rekening met je lichaam. Las soms eens een rustpauze in. Tournée Minérale is de ideale manier om het eens uit te proberen. Een maandje geen alcohol, maar water. Beweeg eens wat meer, ga eens samen wandelen. Trek tijdens de pauze op het werk eens naar buiten om met de collega’s een frisse neus te halen. Het zal je sowieso op dat moment al doen ontspannen. En misschien heeft het later wel effect op je vruchtbaarheid en helpt het je aan jullie wonder. Preconceptiezorg is ook iets voor mannen. Dit is niet enkel een woord voor vrouwen die een kinderwens hebben. Het is belangrijk voor beide partners. Jullie als man zijn ook heel belangrijk. En als Tournée Minérale je kan helpen om anders met alcohol om te gaan, dan is dat een eerste stap.

Groetjes en veel succes met je maandje zonder alcohol.

Lees de ervaring van Nick (25): “Zo veel tijd en geld!”

Als ik vroeger op een vrijdag uitging en dronk, durfde ik wel eens 150 euro op een avond spenderen. Nadien lag ik dan twee dagen in mijn nest. Door dat een periode niet te doen, ontdekte ik hoeveel meer je in een weekend kan doen. Met de tijd én het geld. Er is een andere wereld voor me opengegaan. Er is nu tijd voor familie, vrienden, uitstappen. Mijn focus is ook veel groter, veel scherper.

Als je niet drinkt, dan krijg je heel andere reacties dan wanneer je stopt met roken. Als je stopt met roken, dan ben je een held: “Ah, tof en hoe lang al?”. En als je toch één zou willen roken, dan reageert iedereen: “Maar nee, doe dat niet, je bent nu zo goed bezig!”. Wanneer je geen alcohol drinkt, gebeurt het omgekeerde. Dezelfde mensen bekijken je dan raar. “Waarom zou je dat nu doen?”, “Dat hou je nooit vol”, “Amaai, uitgaan wordt wel saai op die manier”. Voor mij was dat heel opvallend, want een vriend was op hetzelfde moment drie weken gestopt met roken. Hij kreeg alle positieve reacties, ik alle negatieve. Alcohol wordt meer aanvaard in de maatschappij, roken minder en minder. Dat is me echt opgevallen: hoe normaal we alcohol vinden, hoeveel alcohol we consumeren zonder erbij stil te staan. Ik hoop dat we er verantwoordelijker mee kunnen omgaan.

Die periode zonder alcohol was voor mij een verhaal van de balans vinden. Ik heb nooit gezegd dat ik nooit meer zou drinken, maar ik wou een gezonder evenwicht vinden. Ik wou te weten komen wat ik miste, waarom ik het nodig heb om te drinken. Door de positieve gevolgen te zien, heb ik beslist om het nooit meer zo ver te laten komen. Zelfs tipsy zijn, vind ik nu niet meer zo leuk. Ook als ik dj, drink ik niet meer zoals vroeger. Nu drink ik er één en dan drink ik water of cola light. Ik sta niet meer zat achter mijn draaitafel. Ik heb bijvoorbeeld, een paar maand nadien, op oudejaarsnacht gedraaid tot 7 uur ’s morgens en dan ben ik nog één gaan drinken met mijn vrienden. Ik was ongelooflijk fris, juist omdat ik niet gedronken had. Ik heb nog iets aan mijn dag gehad! Mijn leven is ongelooflijk veranderd door minder te drinken.

Lees de ervaring van Bram (34): “Alcohol lijkt er vaak bij te horen”

Het is niet zo dat ik me die maand spectaculair anders voelde, maar ik vond het wel een interessante ervaring. Wat me het meest bijgebleven is, is wat een dagelijks gegeven alcohol is. Bij het koken ‘s avonds doen we anders vaak een fles wijn open. Als dat samen met vrienden of familie is, komt er al gauw een aperitief bij. Na het werk spreek ik soms met een vriend af in Brussel centrum, om een pint te drinken op café. En met een collega is er een wat plagend gesprek gaande via WhatsApp, waarbij we elkaar foto’s sturen van een speciaalbier dat klaarstaat, liefst terwijl de andere van dienst is.

Onder normale omstandigheden sta je daar niet bij stil. Maar als je er iedere keer ‘nee’ tegen moet zeggen, valt plots op hoeveel gelegenheden er eigenlijk zijn waarop je vindt dat alcohol erbij hoort. De verleiding is in de loop van zo’n maand met momenten groter dan ik op voorhand verwacht had. “Vandaag is er toch echt een speciale gelegenheid. Zou ik voor dat ene avondje misschien toch geen uitzondering maken?” Tot je beseft dat diezelfde redenering een paar dagen later opnieuw van toepassing kan zijn… Ik ben dan ook best fier dat ik kan zeggen dat ik niet toegegeven heb: ik heb een hele maand lang geen druppel alcohol gedronken.