Wat is het effect van alcohol op je slaap?
Om de impact die alcohol op ons leven heeft beter te begrijpen, staken we dit jaar ons licht op bij een aantal experts. Vandaag luisteren we naar slaapexperte Annelies Smolders. Want alcohol en slaap gaan niet goed samen.
De vrije raad van Annelies Smolders
“Dat komt omdat alcohol een ik-vreemde stof is”, legt Annelies Smolders uit. “Je lichaam, dat ’s nachts wil slapen, moet dus wakker blijven om te ontgiften. Het eerste deel van de nacht lijkt misschien goed te gaan, maar in het tweede deel van de nacht zal je veel meer wakker worden. Alcohol tast je diepe slaap en je droomslaap aan en gaat die eigenlijk flink saboteren.”
En dat is niet ideaal, want de diepe slaap en de droomslaap zijn de belangrijkste twee fases van je slaap: “In de diepe slaap ga je herstellen en recupereren. In de droomslaap verwerk je dan weer alle kennis en prikkels van de dag en je slaat ze op in je langetermijngeheugen. Ook emoties of zaken die je overdag meemaakte, bijvoorbeeld een trauma, verwerk je in droomslaap. Doordat alcohol die slaapfases aantast, ga je dus niet alles goed verwerken.”
Alcohol tast je diepe slaap en je droomslaap aan en gaat die eigenlijk flink saboteren
Tip van de expert
Stoppen met drinken doe je volgens Annelies Smolders best twee à drie uur voor je bedtijd. “Drink zeker geen slaapmutsje”, zegt ze. “Als je toch wil drinken, dan kan je beter aperitieven. Maar drink dan ook geen twee of drie glazen, want dat stapelt zich op en saboteert dan ook je slaap.”
Benieuwd naar de rest van Annelies Smolders’ verhaal? Bekijk hierboven de video met het volledige interview!