Zin in zoet tijdens Tournée Minérale?
Grijp jij sneller naar zoetigheden als je een periode geen alcohol drinkt? Je bent niet de enige. Er zijn verschillende redenen waarom je zin in zoet kan hebben als je een alcoholvrije periode inlast.
Als je alcohol drinkt als beloning omdat je ‘het verdiend hebt’ of als troost na een lastige dag, dan zal je het willen vervangen door iets anders. Suiker neemt voor sommigen die functie van beloning of troostvoer over. Maar zowel alcohol als suiker hebben zo hun nadelen…
Suiker en alcohol maken dopamine vrij
Om te verklaren hoe die drang naar suiker werkt, moeten we kijken naar wat er gebeurt in je hersenen. Als je alcohol drinkt, stijgt kortstondig je hoeveelheid dopamine, een beloningsstofje in je hersenen dat een plezierig gevoel geeft. Ook suiker doet je dopamineniveau stijgen.
Als je dus gewend bent regelmatig alcohol te drinken, kan het zijn dat je de daling van dopamine gaat compenseren met suiker. De dopamineboost die alcohol geeft, is trouwens maar van korte duur. Doordat alcohol het evenwicht in je brein verstoort, voel je je de volgende dag net slechter in je vel. Je lever kan door de alcohol ook moeilijker het stresshormoon cortisol afbreken, waardoor je de dag nadien net meer stress ervaart. Lees er meer over in het artikel over hangxiety.
Tips voor een gezonde dopamineboost
Heb jij ook de neiging meer zoet te eten als je geen alcohol drinkt en vind je dat vervelend? Gelukkig zijn er ook gezonde manieren om je dopamine een boost te geven, zonder dip achteraf:
- Fruit bevat ook suiker en geeft dus een dopamineboost.
- Proteïne- en vezelrijke voeding eten houdt je langer verzadigd en vermindert zo de kans dat je naar suikerrijke snacks grijpt.
- Sporten maakt veel dopamine vrij in je hersenen.